Dlaczego należy bardzo uważać na mięso z targu

Mięso przechowywane w nieodpowiednich warunkach może prowadzić do ostrych zatruć pokarmowych.

Publikacja: 20.02.2024 03:00

Należy unikać mięsa i wędlin pochodzącego z nieznanego źródła i przechowywanego w złych warunkach

Należy unikać mięsa i wędlin pochodzącego z nieznanego źródła i przechowywanego w złych warunkach

Foto: east news

Wymioty, biegunka, gorączka bóle brzucha – to niektóre objawy zatrucia pokarmowego. Alert w tej sprawie wysłany za pośrednictwem RBC trafił do mieszkańców pięciu powiatów na terenie województwa podkarpackiego: stalowowolskiego, niżańskiego, mieleckiego, tarnobrzeskiego i kolbuszowskiego.

Powodem jego wysłania była śmierć mężczyzny po spożyciu zakupionej na targu w Nowej Dębie galaretki mięsnej.

Śmiertelne zatrucie. Producenci nie mieli zezwolenia

W sobotę podkarpacki sanepid wydał pilny komunikat dotyczący tej sytuacji. „Podkarpacki Wojewódzki Inspektor Sanitarny otrzymał informację w dniu 17.02.2024 roku w godzinach nocnych, dotyczącą zgonu jednej osoby oraz hospitalizacji dwóch innych, w wyniku zatrucia pokarmowego spowodowanego spożyciem niewiadomego pochodzenia mięsnych wyrobów zakupionych na terenie przyległym do targowiska w miejscowości Nowa Dęba” – czytamy w nim.

Jak okazało się w toku postępowania prowadzonego zarówno przez sanepid, jak i przez policję, do zatrucia doszło po spożyciu „swojskich” wyrobów wędliniarskich – w tym galarety garmażeryjnej – sprzedawanych prosto z samochodu przez małżeństwo z powiatu mieleckiego. Para ta hodowała świnie i dorabiała sobie produkcją wędlin.

Czytaj więcej

Po ostrygach Francja zakazuje skorupiaków. Norowirus atakuje

Małżonkowie zostali zatrzymani i trafili do aresztu w Tarnobrzegu. W ich domu policja znalazła jeszcze 20 kg mięsa na wyroby – zostało ono zabezpieczone i przekazane do laboratorium Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. Jak tłumaczyła mediom podinspektor Beata Jędrzejewska-Wrona, rzeczniczka Komendy Policji w Tarnobrzegu, przyznali, że hodują trzodę i dla podreperowania budżetu domowego wyrabiają wędliny, które sprzedawali na terenie Nowej Dęby. Nie mieli zezwolenia na tego typu działalność.

W poniedziałek ruszyło prokuratorskie śledztwo związane ze śmiercią 56-latka. Prokuratura Okręgowa w Tarnobrzegu informuje, że jest ono prowadzone w kierunku sprowadzenia bezpośredniego niebezpieczeństwa dla życia lub zdrowia wielu osób poprzez wyrób i wprowadzenie do sprzedaży substancji szkodliwych dla zdrowia.

Unikać bazarów?

Na środę zaplanowana została sekcja zwłok zmarłego mężczyzny. Odbędzie się w Zakładzie Medycyny Sądowej w Krakowie.

Sanepid uczula, by rozsądnie wybierać miejsca, w których zaopatrujemy się w mięso. „Kupuj mięso tylko w sprawdzonych miejscach. Jeżeli masz wątpliwości co do pochodzenia mięsa lub jego świeżości, zrezygnuj z zakupu lub skonsultuj się z właściwym terytorialnie inspektoratem weterynarii” – czytamy w komunikacie RBC. „Jeśli w ostatnim czasie jadłeś mięso pochodzące z niesprawdzonego źródła, odczuwasz niepokojące objawy zdrowotne i podejrzewasz, że mogło jedzenie być zatrute – natychmiast skontaktuj się z lekarzem lub zadzwoń na 112!” – zaznaczono.

Charakterystyczne objawy zatrucia

Co powinno zaniepokoić? Przede wszystkim nudności, które są jednym z najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego. Osoba może odczuwać dyskomfort w żołądku i uczucie niechęci do jedzenia. Często pojawiają się także wymioty i biegunka, które są naturalnym sposobem organizmu na pozbycie się toksyn. Mogą one wystąpić zarówno po spożyciu zatrutego mięsa, jak i w trakcie trawienia.

Czytaj więcej

Niejadalne grzyby w Polsce. Jak uniknąć zatrucia?

Przy zatruciach pojawiają się także ostre lub tępe bóle brzucha. Mogą być różnie lokalizowane i nasilać się wraz z intensywnością zatrucia. Często też występuje gorączka, która także jest reakcją organizmu na obecność toksyn.

Osoby, u których doszło do zatrucia pokarmowego, są też osłabione, zmęczone i apatyczne.

Nie wiadomo jeszcze, co wywołało silne zatrucie w Nowej Dębie. Jednak najczęściej zatrucia pokarmowe wywołują: gronkowiec złocisty (nabiał, sałatki majonezowe, mięso, wędliny), salmonella (jaja, mleko i przetwory mleczne, owoce morza, warzywa), Bacillus cereus (kremy, lody, sosy, produkty zbożowe), clostridium (mięso, drób, źle pasteryzowane i przechowywane przetwory), Campylobacter (mięso, mleko, woda), Escherichia coli (mięso wołowe, mleko, woda). Zatrucia pokarmowe mogą być również wywoływane przez wirusy lub pasożyty.

Wymioty, biegunka, gorączka bóle brzucha – to niektóre objawy zatrucia pokarmowego. Alert w tej sprawie wysłany za pośrednictwem RBC trafił do mieszkańców pięciu powiatów na terenie województwa podkarpackiego: stalowowolskiego, niżańskiego, mieleckiego, tarnobrzeskiego i kolbuszowskiego.

Powodem jego wysłania była śmierć mężczyzny po spożyciu zakupionej na targu w Nowej Dębie galaretki mięsnej.

Pozostało 91% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Raka będzie można wykryć na siedem lat przed diagnozą?
Zdrowie
Bieg po Nowe Życie
Zdrowie
Choroby zakaźne wracają do Polski. Jakie znaczenie mają dziś szczepienia?
Zdrowie
Peru: Liczba ofiar tropikalnej choroby potroiła się. "Jesteśmy w krytycznej sytuacji"
Zdrowie
W Szwecji dziecko nie kupi kosmetyków przeciwzmarszczkowych