Antybiotyki w mięsie. Inni ograniczają, w Polsce coraz więcej

Nad Wisłą stosuje się więcej antybiotyków niż w europejskich potęgach rolniczych. Kupujemy niemal tyle antybiotyków co Hiszpania, która ma dwa razy więcej zwierząt.

Aktualizacja: 06.02.2024 06:15 Publikacja: 05.02.2024 21:17

Wzrost sprzedaży tylko częściowo pochodzi z rosnącej produkcji, szczególnie drobiu

Wzrost sprzedaży tylko częściowo pochodzi z rosnącej produkcji, szczególnie drobiu

Foto: AdobeStock

Polska zużywa coraz więcej antybiotyków do produkcji zwierzęcej, gdy reszta krajów Unii Europejskiej je ogranicza – ustaliła „Rzeczpospolita”. To, że Polska idzie pod prąd europejskich trendów, nie jest raczej powodem do dumy, lecz raczej dowodem na zapóźnienia regulacyjne, które pozwalają na niemal wolny rynek handlu antybiotykami.

Spadek antybiotyków w mięsie w Europie

Pozostało 94% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Prezes polskiego giganta: Paczkę DecoMorreno można dziś traktować jak lokatę. To absurd
Przemysł spożywczy
Rumuńska sieć wchodzi do Polski. „Rynek polski jest podobny do rumuńskiego”
Przemysł spożywczy
Szczęśliwe zakończenie problemów kultowej cukierni z Warszawy
Przemysł spożywczy
Herbaty mrożone biją rekordy, ale kaucje straszą
Przemysł spożywczy
Reakcja Kraft Alkohole na artykuł „Rz” o nowym inwestorze Palikota: Jesteśmy wehikułem inwestycyjnym